Gönderen Konu: Forty serisi için muayyen imali  (Okunma sayısı 1201 defa)

Çevrimdışı TA2AHI

Ynt: Forty serisi için muayyen imali
« Yanıtla #15 : Aralık 30, 2011, 02:52:00 ös »
Başkanım tebrikler sanırım Türkiye'de forty 2  yi ilk çalıştıran sizsiniz.Bende başlayayım diyorum. rx kısmının  ayağa kaldırılmasında yardımlarınıza başvuracağım.73 ta2ahi Hakan İLETİR

Çevrimdışı TB3CVW

« Yanıtla #16 : Ocak 08, 2012, 06:54:13 ös »
Değerli kardeşim Şua Bey,
Size çok teşekkür ederim. Ben yaklaşık bir aydır QRP nin vericisini düzgün çalıştıramıyordum. Cihaz olumsuz osilasyon yapıyordu. Sizin muayyen sarım sayıları ile bilginizden sonra 3 tur olan sekonder sarım sayısını 1  3/4 tur yaptım ve osilasyon kesildi. sonra tekrar 3 sarımlı ile denedim yine osilasyon yaptı. Yani vericideki 2n2222 nin beyz' ine bağlı L14 muayyeninin sekonderi 1 3/4 sarımdan fazla ise bu transistör osilasyon yapıyor. 1  3/4 sarımda ise IC5-NE612 nin 4 ve 5. bacağından gelen SSB sinyalini kuvvetlendiriyor.  Ancak L16 ve L18 toroidlerin indüktansını bilmediğim için  500 mw dan fazla güç elde edemiyorum sanırım. Acaba siz bu toroidlerin kaç mikro henri olduğunu biliyormusunuz? Toroide sarım sayısının bana faydası yok. Çünki bütün toroidler farklı. Bende gövde sarı üstü beyaz toroidler var. Resimdeki gibi. Acaba işe yararmı, yararsa bu bobinler kaç tur olmalı veya endüktanslar ne olmalı? Teşekkürler.

Çevrimdışı TB5X

« Yanıtla #17 : Ocak 08, 2012, 10:55:53 ös »
Hulusi bey;

Bildiğim kadarı ile bu toroid sarı beyaz renkte ve şebeke cereyanı filtrelerinde kullanılıyor ve çalışma frekansı 50 hz olması lazım.

Benim önerim bulabilirseniz L16 ve L18 için resimdeki çift delikli toroidlerden kullanın. Ben bu toroidlerin sarım sayıları ile oynadım. Çıkışta hiç bir watt değişikliği olmadı.  4   5 watt civarı veriyor hep.. 5 sarım sardım her ikisinide..

Kolay gelsin 73 ler...
TB5X  Mehmet DİVİLİ   TRAC NİĞDE TEMSİLCİSİ Bor / NİĞDE  |   http://www.tb5x.com

Çevrimdışı TB3CVW

« Yanıtla #18 : Ocak 08, 2012, 11:21:28 ös »
Değerli kardeşim Mehmet,
Resimde gördüğün yeşil toroidden sonra 500 mw aldım ondan önce oda yoktu. Herhalde 2ncisinide bulmam gerekir.
Girişteki L1 ve L2 değerleri ne olacak kaç mikro henri olmalı?

Eski Başak elektronik, Hasan Erim beye bir QRP kiti ismarladım, inşallah yarın gelecek. Onu yapınca, düzgün çalışırsa, atmosferin uygun bir günü belki telsizle görüşürüz. Hoşçakalın. 73 ler.

Çevrimdışı TB5X

« Yanıtla #19 : Ocak 11, 2012, 09:42:58 ös »
Hulusi bey;

O çıkıştaki L1 ve L2 filtre bobinleri. Ben onları içi ferit vidalı olanlardan kullandım. ve bir tanesini iptal ettim.
Bunun ayarını şu şekilde yaptım. Mayka ıslık çalarken içindeki ferit vidayı çevirerek en yüksek watı aldığım yerde bıraktım. Aynı şeyi L14 ve L15 muayyenleri için de yaptım.

Bunları yaptıktan sonra cihaz 4  5 watt kadar veriyor normalde.. Ayrıca yüksek watt almaktan ziyade sesinizin temiz gidip gitmediği de önemli..  bunun için watt metreyi taktığınızda mikrofona konuşmadığınızda watt görmemelisiniz .eğer görüyor iseniz sesinizin yanında uğultu da gidiyor demektir..  bunu önlemek için P1 potunu saat yönü tersine çevirerek en temiz sesi bulduğunuz yerde bırakın. Biraz watt düşüyor ama temiz ses daha önemli..

Ses bir türlü istediğiniz gibi olmuyor ise R15 direncinin değeri ile oynayın ben 4.7K olan bu direnci 2.2k ile de iyi sonuç aldım.. bazı QRP lerde de 10K ya kadar çıkardığım da oldu.. ama kaliteli bises elde ediyorsunuz..

Kolay gelsin ...  Teşekkürler ... 73 ler...
TB5X  Mehmet DİVİLİ   TRAC NİĞDE TEMSİLCİSİ Bor / NİĞDE  |   http://www.tb5x.com

Çevrimdışı TA2AHI

« Yanıtla #20 : Ocak 28, 2012, 11:49:29 ös »
Başkanım izinizdeyiz:)Benim forty2'ninde display bordu bitti.1 nolu borda başlıyorum.73

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #21 : Ocak 29, 2012, 03:09:40 ös »
Hakan cım kolay gelsin ,
Bilirim işciliğin çok temizdir , bittiğinde mükemmel olacağına eminim .
Cihaz yol verme aşamasına geldiğinde görüşmek dileği ile .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA6P

« Yanıtla #22 : Şubat 06, 2012, 01:11:29 ös »
Sayın Aziz bey(TA2AD),
Göstermiş olduğunuz ilgiye,teknik ve malzeme yardımına çok teşekkür ederim.Sonunda Forty 2 nin alma katını çalıştırabildim.Noksan malzemelerim gelince kısmetse verici katınıda çalıştıracağım.Kutusunu acele yaptım.Değiştirmeyi düşünüyorum.Bu vesile ilefiziksel uzaklıkların hiç önemli olmadığını birkez daha gördüm.Herşey için tekrar tekrar teşekkür eder  selam ve saygılarımı sunarım.

TA6P
Ali Zümrüt
SAMSUN

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #23 : Şubat 06, 2012, 05:20:01 ös »
Sayın Ali hocam ,
Öncelikle gözünüz aydın FORTY 2 nin çalışmasına çok sevindim böylece TA da 2. sırayı siz kapmış oldunuz :)
Bu sutundan teşekkürlerinizi bildirmekle beni mahçup ettiniz,   
Ben radyo amatörlüğü hobisine kıyısından köşesinden bulaşmama vesile olan aklı ile gönlü bir büyüklerimden
böyle gördüm böyle yapıyorum , eminimki sizde elinizden geleni esirgemezdiniz.
Size ve nezdinizde bölgedeki arkadaşlarımıza selamlarımla .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2AHI

« Yanıtla #24 : Şubat 08, 2012, 11:03:35 öö »
2sc 2053 bulamayan arkadaşlar yerine 2n4427 kullanabilirler.

Çevrimdışı TA1GO

« Yanıtla #25 : Şubat 10, 2012, 02:02:41 ös »
Eline sağlık Şua... güzel bir çalışma olmuş..

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #26 : Şubat 10, 2012, 04:12:49 ös »
Sağolasın Doğan cım ,
QSL kartlarını yazıcam son paketlerden çıkanları bekliyorum bilgine :)
Kolay gele ,  selamlar .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL